Bekijk alle projecten

Omgevingslawaai - Geluidscherm N209 Lansingerland

In opdracht van de Provincie Zuid Holland realiseren wij de aanleg van geluidsschermen langs de N209 ter hoogte van Bergschenhoek. Voor de aanleg van de geluidsschermen dient het gebied rondom de geluidsschermen opnieuw te worden geherstructureerd, waaronder de aanleg van een nieuw fietspad en de verbreding van het bestaande fietspad.

“Uitvoering van geluidscherm N209 Lansingerland “

Uitvoering van Geluidsschermen en Infrastructuurverbeteringen

In de periode tussen augustus 2022 en april 2024 worden er tal van werkzaamheden uitgevoerd voor de aanleg en integratie van geluidsschermen in Bergschenhoek. Het project omvatte verschillende taken, waaronder het plaatsen van diverse soorten geluidsschermen en aanpassingen aan de infrastructuur van de N209.

Aanleg van Geluidsschermen

Allereerst werden absorberende geluidsschermen van 3,00 meter hoog over een lengte van ongeveer 930 meter geïnstalleerd. Daarnaast werd er een transparant geluidsscherm van dezelfde hoogte over een afstand van ongeveer 250 meter geplaatst op een betonnen barrier. Voor het laatste scherm werd een transparant geluidsscherm van 2,20 meter hoog aangebracht over een lengte van ongeveer 120 meter op de borstwering van de Bergschebrug, een viaduct in de N209.

Infrastructuuraanpassingen aan de N209

Naast de geluidsschermen werden ook verschillende aanpassingen aan de N209 gemaakt. Dit omvatte het verwijderen van twee pechhavens, aanpassingen aan bestaande geleiderails en het plaatsen van ongeveer 670 meter nieuwe geleiderails, evenals het aanbrengen van ongeveer 1,9 kilometer bermverharding langs de N209 en aanpassingen aan het openbare verlichtingsnet langs de weg.

Herinrichting van Fietspaden en Openbare Ruimte

Verder werden het bestaande fietspad langs de Europasingel opgebroken en een nieuwe fietspad van ongeveer 450 meter aangelegd. Dit werd voorafgegaan door het aanbrengen van ongeveer 1500 vierkante meter voorbelasting inclusief verticale drainage langs de Europasingel. Ook werden aanpassingen gedaan aan het openbare verlichtingsnet langs de Europasingel en werden nieuwe lantaarnpalen geplaatst.

Overige Werkzaamheden en Omgevingsinteractie

Andere werkzaamheden omvatten het aanbrengen van beschoeiing over een lengte van ongeveer 630 meter en damwanden over een lengte van ongeveer 45 meter, het graven van ongeveer 200 vierkante meter watercompensatie, verschillende maatregelen met betrekking tot kabels en leidingen, en het compenseren van verwijderde bomen en struiken door het planten van nieuwe exemplaren, evenals waterplanten.

Het contact met de omgeving was een belangrijk aspect tijdens de uitvoering van het werk. Via een bouw-app werd de omgeving op de hoogte gehouden en geïnformeerd over de voortgang van de werkzaamheden. Bewoners en geïnteresseerden konden vragen stellen of opmerkingen plaatsen, waardoor zij direct betrokken waren bij het project, wat resulteerde in een goede en veilige werksfeer en omgeving.

Uitdagingen en Resultaten

De meeste werkzaamheden werden uitgevoerd binnen een tijdelijke wegversmalling van de N209. Alleen de werkzaamheden aan de vangrails, de openbare verlichting en de vakvullingselementen vonden plaats tijdens een tweeweekse nachtafsluiting van de N209.

De beperkte ruimte waarin gewerkt moest worden, vormde een grote uitdaging voor de realisatie van het project. Desondanks heeft Bergschenhoek er dankzij deze inspanningen een fraai geluidsscherm en een nieuw wandelgebied bij gekregen, tot grote tevredenheid van de omwonenden.

 

 

Klaas Buist

Projectleider l Specialisme: Omgevingslawaai Beheersing - Geluidswering & Geluidsschermen


+31 (0)6 46 12 90 32

Benieuwd wat Strukton Infratechnieken nog meer 'maakt'?

Strukton Infratechnieken is in de loop der jaren bij uitdagende en bijzondere projecten betrokken geweest. Van geluidwering, perstechnieken, schuif- en vijzeltechnieken tot mastfundaties en compacte civiele werken in de spoorsector.

Strukton Infratechnieken