Bekijk alle artikelen

“De vele voordelen van onze innovatieve mastfundatie”

Ons innovatieve mastfundatie systeem – voldoet aan alle eisen en is gecertificeerd. Het systeem biedt veel voordelen. Bijvoorbeeld dat we de fundatie snel kunnen aanbrengen, dat de ankers zeer exact zijn gepositioneerd, dat de geluidsoverlast voor de omgeving minimaal is en dat we de diepte van de buis heel goed kunnen afstemmen op de grondslag.

Strukton Infratechnieken heeft al op talloze plekken in Nederland zijn visitekaartje afgegeven. Bijvoorbeeld in de vorm van mastfundaties voor bovenleidingen langs het spoor. Projectleider Rick Miltenburg vertelt er meer over.

 

Op veel plekken langs het spoor rust de mast van de bovenleiding op een vlinderblok: een betonblok van ongeveer 2 bij 2 meter, in de vorm van een vlinder. Dat blok staat op het maaiveld. Maar niet op alle plekken is er ruimte voor zo’n blok. Bijvoorbeeld omdat de spoordijk te smal is. Of de ruimte is er wel, maar er zitten kabels en leidingen in de grond. Niet handig om daar een betonblok bovenop te zetten.

 

Prefab betonnen poer

Voor dat soort situaties hebben we bij Strukton Infratechnieken een innovatieve oplossing bedacht. We boren met een avegaarboor – trillingsvrij dus – een stalen, holle buis de grond in, zo’n zes meter diep. De buis heeft een diameter van maar 60 centimeter, dus die past vrijwel overal. In de buis plaatsen we een prefab betonnen poer die we aangrouten. Boven op de poer zijn stalen ankers verwerkt. Zodra de mortel is uitgehard, plaatsen we de bovenleidingsmast en de bovenleiding terug. Een paar uur later rijden de treinen erlangs alsof er nooit iets is gebeurd.

 

Veel voordelen

Deze methode passen we sinds 2015 toe, met veel succes. Niet voor niets hebben we de erkenning van ProRail gekregen: deze mastfundatie voldoet aan alle eisen en is gecertificeerd. Het systeem biedt veel voordelen. Bijvoorbeeld dat we de fundatie snel kunnen aanbrengen, dat de ankers zeer exact zijn gepositioneerd, dat de geluidsoverlast voor de omgeving minimaal is en dat we de diepte van de buis heel goed kunnen afstemmen op de grondslag.

 

Beter

Zijn we tevreden? Ja, maar het kan altijd beter. Daar denken we dan ook hard over na. Kunnen we voor de poer ander materiaal gebruiken zodat de fundatie minder belastend is voor het milieu? Een lastige opgave, want de fundatie moet natuurlijk sterk genoeg zijn om tachtig jaar mee te kunnen. Staal is sterk, maar zeker niet beter voor het milieu dan beton. Is kunststof misschien geschikt? Daar doen we volop onderzoek naar.

Ook onze werkwijze houden we geregeld tegen het licht. Kunnen we de plaatsing bijvoorbeeld doen met één machine in plaats van de twee machines die we nu nodig hebben? Dat scheelt óf in de kosten óf in de doorlooptijd. Beide zijn prettig voor onze opdrachtgevers.

 

Ons innovatieve mastfundatie systeem voldoet aan alle eisen en is gecertificeerd. Het systeem biedt veel voordelen. Bijvoorbeeld dat we de fundatie snel kunnen aanbrengen, dat de ankers zeer exact zijn gepositioneerd, dat de geluidsoverlast voor de omgeving minimaal is en dat we de diepte van de buis heel goed kunnen afstemmen op de grondslag. Ons innovatieve mastfundatiesysteem valt onder Vervanging en Renovatie projecten.

Ons innovatieve mastfundatie systeem voldoet aan alle eisen en is gecertificeerd. Het systeem biedt veel voordelen. Bijvoorbeeld dat we de fundatie snel kunnen aanbrengen, dat de ankers zeer exact zijn gepositioneerd, dat de geluidsoverlast voor de omgeving minimaal is en dat we de diepte van de buis heel goed kunnen afstemmen op de grondslag.

 

Maximaal 52 uur

Terwijl we binnen nadenken over ‘anders en nog beter’ werken we buiten ondertussen gestaag door. Bijvoorbeeld in Schiedam, waar we samen met Strukton Bovenleidingen meer dan tachtig fundaties plaatsen. Daar hebben we maximaal 52 uur de tijd voor, daarna moet het spoor weer vrij en gereed zijn voor de treinen. Dat vraagt om extra snelle werkmethodieken, bijvoorbeeld bij het aangieten. Bij deze aantallen duurt handmatig werken te lang. Daarom zetten we een betonpomp met een menger op een platte kar achter de krol. Op die manier kunnen we in slechts een kwartier 175 liter mortel bij de poer gieten. Ook op het traject tussen Obdam en Hoorn werken we hard aan het vervangen van een flink aantal mastfundaties.

 

Mensen gezocht

Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen van onze aanpak. Daarom kunnen we wel wat extra handen gebruiken. Zo zouden we graag een uitvoerder en een werkvoorbereider toevoegen aan ons team. Ook hebben we nog plek voor een aantal bouwplaatsmedewerkers. Lijkt het je leuk? Solliciteer dan via onze vacaturesite www.werkenbijstrukton.nl. Heb je vragen? Stuur me dan gerust een mailtje: rick.miltenburg@strukton.com.

Rick Miltenburg

Projectmanager l Specialismes: Schans- & Grondkorven, Mastfundaties en Compacte civiele spoorwerken


+31 (0)6 51 62 48 52